Hot mot Anderstorpsskolan
1 av 2
Den 22 oktober förra året fick både Anderstorpsskolan och Balderskolan i Skellefteå utrymmas efter hot Foto: Magnus Bergner / SR
Hot mot Anderstorpsskolan
2 av 2
Den 22 oktober förra året fick både Anderstorpsskolan och Balderskolan i Skellefteå utrymmas efter hot Foto: Magnus Bergner / SR
Skellefteå

Åtal för hot mot skolor i Skellefteå

1:21 min

5 personer mellan 15 och 18 år kommer att åtals för hoten mot Anderstorpsskolan och Balderskolan

I går stängdes och utrymdes alla skolor i Sorsele efter ett hot på det sociala mediet Jodel.
Polisen bedömde att hoten inte var seriösa och idag är skolorna öppna igen.

I slutet av oktober förra året fick både Anderstorpsskolan och Balderskolan i Skellefteå utrymmas efter hot på Jodel.
Efter en polisutredning har nu åklagaren bestämt sig för att väcka åtal mot 5 personer mellan 15 och 18 år. Rubriceringen är olaga hot. 
– Genom yttre och inre spaning så har polisen fått fram vilka som är gärningsmän, och bevisningen är sådan att det räcker för fällande dom och då kommer jag att väcka åtal, säger åklagaren och förundersökningsledaren Andreas Nyberg.
Enligt Andreas Nyberg så finns det både vittnesuppgifter och teknisk bevisning om vilka telefoner som hoten har skickats från.

Hoten i Skellefteå kom i samband med knivatacken på en skola i Trollhättan, och polis och åklagare ser allvarligt på hoten oavsett om det inte fanns något allvar bakom.
– Det är allvarligt på så sätt att det skapar en stor otrygghet i skolmiljöerna, och jag tror att alla, elever lärare och föräldrar vill att man ska känna sig trygg i skolan, säger Andreas Nyberg.
Enligt Andreas Nyberg så är det högsta straffet för den här typen av brott, olaga hot, fängelse i ett år.
– Men det är klarat att man måste ta hänsyn till ålder när man bestämmer påföljd, säger Andreas Nyberg.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista