Nahida Rosiqul med rötterna i Afghanistan ska bli simlärare i Skellefteå. Foto: Magnus Bergner/Sveriges Radio
Nahida Rosiqul med rötterna i Afghanistan ska bli simlärare i Skellefteå. Foto: Magnus Bergner/Sveriges Radio
Skellefteå

Skellefteå satsar på simskola för nyanlända

1:13 min

Det finns ett stort behov av simundervisning för nya svenskar som kommit till länet. I Skellefteå satsar kommunen nu på simundervisning för nyanlända. 

Skellefteå har nyligen beslutat att lägga 10 procent av de extra integrationspengar man fått från staten på kultur- och fritidsverksamhet, bland annat simundervisning för de nyanlända som fått uppehållstillstånd. 

Leif Gustafsson är fritidschef i Skellefteå:

- Det är ett lokalt beslut i Skellefteå kommun. Det är en del av integrationen att lära de nyanlända simma, säger han. 

Simundervisningen ska organiseras under våren, och kommunen räknar med att man kan dra igång på allvar i höst. Ungefär 250 nyanlända kommer kunna få simundervisning i den nya satsningen, enligt kommunens uppskattning. 

Drunkningsolyckorna har ökat i Sverige de senaste åren. Enligt Livräddningssällskapet behöver 300 000 nya svenskar simundervisning. Det handlar om både vuxna och barn, asylsökande och de som fått uppehållstillstånd.

Nu behövs krafttag, menar Anders Wernesten på Livräddningssällskapet:

- Det är ett jättestort behov, om vi inte ska få fler drunknade, och det vill vi ju absolut inte. Här krävs det verkligen att man anstränger sig i kommunerna och jobbar med de här frågorna. 

17-åriga Nahida Rosiqul i Skellefteå kom till Sverige från Afghanistan för fyra år sen. Nu utbildar hon sig till simlärare, för att bli en av de som kan hålla i kommunens nya simundervisning för nyanlända.

- Det är inte så många tjejer från Afghanistan som kan simma. Men jag vill vara en förebild för dem. Det är lättare att lära sig på sitt eget språk, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista