EU-migranternas läger på Backen i Umeå. Foto: Helena Andersson/Sveriges Radio
1 av 2
Husvagnarna flyttas runt och en del sover i bilarna. Foto: Helena Andersson/Sveriges Radio
Margareta Rönngren, socialdemokratiskt kommunalråd i Umeå. Foto: Lillemor Strömberg/Sveriges Radio.
2 av 2
Margareta Rönngren, socialdemokratiskt kommunalråd i Umeå. Foto: Lillemor Strömberg/Sveriges Radio.
EU-migranterna

Kyrkan väntar på ja till härbärge från Umeå kommun

EU-migranterna och kyrkan väntar på kommunbesked
1:13 min

– Situationen är förtvivlad. Det säger Leif Hognert, Svenska kyrkan i Umeå, sedan EU-migranterna skickats bort från I 20-området.

På Backengården i Umeå står Svenska kyrkan beredda att öppna ett härbärge för EU-migranter med barn, där familjer kan få bo mot en låg hyra. Men Umeå kommun måste först både ge bygglov och bidra med pengar, och där har det fastnat, säger Leif Hognert som är ordförande i kyrkorådet i Umeå landsförsamling.

– Det har tagit för lång tid. Vi lämnade in ett bygglov i mitten av december och ett förslag till avtal om partnerskap den 22 december, men ingenting är klart ännu.

Kyrkan vill öppna ett härbärge med ett 40-tal bäddar i Backengården, och ombyggnaden av lokalerna är redan igång. Där skulle i första hand barnfamiljer få bo för en hyra på 1000 kronor i månaden per familj.

Kyrkan vill också erbjuda aktiviteter för barnen och språkträning för vuxna, med hjälp av anställda och frivilligarbetare.
Men för att det ska bli möjligt måste Umeå kommun besluta om bygglov och där väntar kyrkan nu på ett besked.


Margareta Rönngren, socialdemokrat och andre vice ordförande i kommunstyrelsen i Umeå, håller inte med om att det tagit tid, men säger att hon hoppas på ett samarbete med kyrkan.

På torsdag träffas kyrkan och kommunen för att diskutera hur samarbetet ska gå vidare.

– Jag hoppas Margareta Rönngren har ett positivt besked då, säger Leif Hognert. Vi vill komma igång med det här nu så att barnfamiljerna får tak över huvudet.


 Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".