OBS! Bilden är ett montage. Debatt mellan Hans Lindberg och Anders Ågren med Umeå Stadshus i bakgrund. Foto (förgrund): Jörgen Boström. Foto (bakgrund): Peter Öberg.
OBS! Bilden är ett montage. Foto (förgrund): Jörgen Boström. Foto (bakgrund): Peter Öberg.
Umeå

Kommunalråden rök ihop om Norrlands huvudstad

4:12 min

Ska Umeå kämpa för titeln "huvudstad" i en eventuell storregion i norr? Kommunalråden Hans Lindberg (S) och Anders Ågren (M) debatterade.

 

Umeås kommunalråd debatterar vilken stad som ska vara huvudstad i en eventuell storregion i norr. Vilken stad tycker du är Norrlands huvudstad? /Filippa och Micket.sr.se/1Qu5kVZ

Posted by P4 Västerbotten Sveriges Radio on Wednesday, January 27, 2016

Anledningen till att Anders Ågren (M) vill veta hur Hans Lindberg (S) ställer sig i residens-stadsfrågan är för att en storregion för Norrland snart kan bli verklighet. Regionsammanslagningar i norra Sverige kommer troligen förverkligas genom ett nytt förslag som kommer från regeringen nästa år.

Frågan om vilken stad som egentligen är Norrlands huvudstad ställdes även till P4 Västerbottens lyssnare som bidrog med sina kommentarer och det är en fråga som väcker många känslor.

Richard Löwall tycker att:

Umeå är självklart med sitt universitet och konstnärliga campus där det fantastiska bildmuseet huserar. Överhuvudtaget är umeå en gemytligt stad som har massor att erbjuda i en rimligt stor förpackning.

Medan Leif Hedman uttrycker en oro för att storregioner gynnar kuststäder mer än inlandet:

Det verkar som att bildandet av en storregion det gör man för att ytterligare gynna Umeå. Varför är det bara Umeå som skall utvecklas i Norrland ska inte hela regionen leva.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista