Gammal blandskog i Västerbotten
Gammal blandskog i Västerbotten. Foto: Örjan Holmberg/SverigesRadio
Skogsbruk

Nytt tänk i skogsdebatten

1:16 min

Triadskogsbruk ska förbättra naturvården utan att det går ut över ekonomi och produktion i skogsbruket.

Dagens skogsbruksmodell där naturvården sprids ut över all skog i landskapet ifrågasätts allt mer. De kantzoner och högstubbar som lämnas efter avverkningar räcker inte för vissa arter. Miljön för de som kräver större områden av gammal skog för att överleva finns till sist inte någonstans.

Triadskogsbruk är att skapa större sammanhängade landskap med tre olika målsättningar.

1. Intensivt skogsbruk med ökad produktion.
2. Skogsbruk med stor naturhänsyn.
3. Orörd skog.

Forskare har simulerat triaskogsbruk i datorn och resultatet blev att både hotade arter fick lättare att överleva samtidigt som produktionen av biomassa ökade. Eftersom miljöorganisationerna kräver mer skyddad skog och skogsbruket vill inte att naturvården ska minska produktionen av träfiber är triadskogsbruk intressant att forska om.

I Kanada prövas triadskogsbruk i praktiken men där äger staten mycket stora områden som gör det lättare än i Sverige. Här är består landskapet ofta av ett lapptäcke av mindre skogsägare som gör det svårt att skapa den storskaliga landskapsplanering som triadskogsbruk kräver.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista