Camilla Ingman vill att chaufförernas stress ska minska. Foto: Joakim Silverdal/SR.
- Tråkigt att Arbetsmiljöverket inte ger oss rätt, säger Camilla Ingman, huvudskyddsombud för bussförarna. Foto: Joakim Silverdal/SR.
Umeå

Toabesök högst var tredje timme

1:12 min

-Vi måste få fler toaletter, nu får vi sitta och hålla oss i timmar, säger Camilla Ingman, huvudskyddsombud för bussförarna i Umeå.

Tre, fyra - eller i värsta fall fem timmar utan att kunna gå på toa. Det är läget för bussförarna i Umeås lokaltrafik, säger huvudskyddsombudet Camilla Ingman, som är besviken på att det inte blir en ändring.

En bussförare i lokaltrafiken har rast var tredje timme, och det bör räcka menar bussföretaget Nobina som hänvisar till att man uppfyller bussbranchavtalets bestämmelser. Men enligt facket och Camilla Ingman är det inte ens säkert att man får gå var tredje timme. Om en buss ligger efter tidtabellen hinns inte rasten med, och det kan dröja fyra-fem timmar innan det blir tillfälle till toabesök.

Kommunals skyddsombud slagit larm till Arbetsmiljöverket och krävt att det ska finnas en toalett vid varje busslinjes ändhållplats - då kan chaufförerna hinna dit även om det inte är rast. Men Arbetsmiljöverket håller med Nobina - toabesök på rasterna räcker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista