Ödehuset i Falkenberg
Ledig bostad. Foto Anders Andersson / TT
Skellefteå

Tomma hus på landet kan bli hem för flyktingar

1:17 min

Lediga hus på landet kan bli hem för flyktingar. Socialnämnden i Skellefteå vill anställa elva personer som ska inventera tomställda hus i kommunen.

Socialnämnden i Skellefteå vill nu ha sex miljoner kronor från kommunstyrelsen för att inventera hur många lediga hus det finns på landsbygden i Skellefteå.

–Alla i socialnämnden nästan i stort sett jublade över det här förslaget, säger Kenneth Fahlesson (S) som är ordförande i socialnämnden i Skellefteå.

–Jag bor själv på landsbygden och ser tomma hus. Man mår dåligt när man känner till den bostadssituatuation som många har, säger Kenneth Fahlesson.

Skellefteå kommun har fått 71 miljoner kronor från staten för extraordinära flyktingkostnader. Nu vill socialnämnden ha sex av de miljonerna för att anställa elva personer som ska inventera hur många lämpliga tomställda hus det finns i kommunen.

Tanken är att husen kan bli bostäder åt nyanlända som redan fått uppehållstillstånd. Man ska både hitta lämpliga bostäder och titta på tillgång till skola service och kommunikationer. Man vill börja projektet snarast och hålla på ett år.

– Det finns ungefär 2.500 tomma hus i kommunen. Kan vi bara få tio procent som vill hyra ut så är det många familjer som kan få ett bra liv och integrationen i Skellefteå kan öka, säger Kenneth Fahlesson.

Från 1 mars får Migrationsverket ökade befogenheter att anvisa flyktingar med permanent uppehållstillstånd till kommunerna och då blir det en utmaning att skaffa fram bostäder. Man diskuterar också att bygga modulboenden och Attefallshus.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista