Anna-Lena Danielsson (S) personalnämndens ordförande
Anna-Lena Danielsson (S) personalnämndens ordförande Foto: Örjan Holmberg/SverigesRadio
Lycksele

Kommunen vill ha hjälp med arbetsmiljön

1:15 min

Idag presenterade regeringen sin arbetsmiljöstrategi som är tänkt att minska sjukskrivningarna. Lycksele kommun dras med höga och växande sjuktal. Kommunen har tagit tag i frågan men inte lyckats minska sjukskrivningarna ännu. Därför tar man tacksamt emot en statlig satsning på arbetsmiljöfrågor.

Regeringens arbetsmiljöstrategi med olika förslag för att minska både arbetsplatsolyckorna och att folk stressar och sliter ut sig på jobbet ska gälla från nu och fyra år framåt. Bakgrunden är de ökade sjukskrivningarna som dock inte är rekordhöga men regeringen är enig med både fack och arbetsgivare om att göra något.

Arbetsmarknadminister Ylva Johansson talar om arbetsmiljöriskerna i kontaktyrken där man arbetar med människor som är sjuka eller i kris. Det blir för mycket för en del som får emotionella belastningsskador, sa ministern på dagens presskonferens. Arbetsmiljöverket ska göra en särskild satsning på inspektioner i äldreomsorgen och hemtjänsten.

Anna-Lena Danielsson är ordförande för personalnämnden i Lycksele och hon ser fram emot en inspektion. Vi behöver stöd, de kan se saker som vi inte har upptäckt, säger hon. Enligt Anna-Lena Danielsson är arbetsmiljön en högst aktuell fråga. Arbetet har börjat även om kommunen inte sett att sjuktalen minskat ännu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista