Mittgamlahus, sörmjöle
1 av 4
Högsthuset i Sörmjöle tror ägarna är Umåområdets äldsta. Foto: Adam Timander, Sveriges Radio
Högsthuset, sörmjöle, mittgamlahus, sal, 1500-tal
2 av 4
Den stora salen är familjen Möllers eget muséum. Väggarna är flera hundra år gamla. Foto: Adam Timander, Sveriges Radio.
Högsthuset, sörmjöle, mittgamlahus
3 av 4
Märtha och Conny Möller har flera gamla böcekr där deras villa "Högsthuset" förekomemr genom historien. Foto: Adam Timander, Sveriges Radio.
Högsthuset, sörmjöle, mittgamlahus, muskötkula, gammal bok
4 av 4
En av de gamla böckerna som följt med huset vittnar om ryssarnas vilda fest under kriget med Sverige i början av 1800-talet. Foto: Adam Timander, Sveriges Radio.
#Mittgamlahus

1500-talshuset överlevde ryssarnas vilda fest

6:30 min

Det 250 kvadratmeter stora huset i Sörmjöle tros vara det äldsta i Umeå-området. Premiär för #Mittgamlahus i P4.

Märtha och Conny Möller är stolta ägare av Högsthuset som den 250 kvadratmeter stora villan i Sörmjöle kallas.

Huset dateras till första hälften av 1500-talet, men är troligtvis äldre än så eftersom dokumentet visar att ett överlåtande skett kring år 1540.

Den stora salen är rummet med stort r. Det är här den historiska andan har konserverats. I andra rum har renoveringar och moderniseringar gjorts efter rådande trender, men salen är i originalskick. Tjocka bräder av gran utgör ett rustikt golv och alla möbler och prylar i rummet har en historisk känsla över sig.

– Vi lever i ett muséum, jag känner historiens vingslag här, säger Conny Möller.

Men mest framträdande är väggarna med sina grova bräder som målats på ett unikt sätt, sneda ränder i blått, orange och beige.

– Det ger en varm känsla . Folk som inte varit här förut tycker att det är ett snällt rum, framförallt när vi eldar i öppna spisen, då blir det ett väldigt liv i väggarna, säger Märtha Möller.

Huset har säkerligen genomlevt många intressanta händelser men kanske mest dramatiskt var det när ryska soldater ackorderade sig i huset under kriget med Sverige i början av 1800-talet. Under en vild segerrusig fest slaktade de skälltackan vilket fick husdrängen att se rött.

– Han blev oerhört upprörd. Han gick tack och lov till husägaren och sa att han tänkte gå in i salen och slå ihjäl så många han kunde. Då fick han bestämt nej. Det var nog tur för de hade antagligen bränt ner hela byn då, säger Märtha Möller.

Huset överlevde ryssarna men höll på att duka under på 1950-talet. Men huset överlevde rivningshotet i sista stund. Märtha Möllers föräldrar hade precis påbörjat rivningen när de fick rådet att istället renovera.

– Några veckor till och det hade kanske varit för sent. Tänk om dessa väggar hade varit nedrivna, det hade varit fruktansvärt, säger Conny Möller.

Hur känns det att bo här?

– Jag tror jag är bortskämd, det är mitt liv det här och jag hade aldrig velat bo någon annanstans, säger Märtha Möller, som ärvt huset av sin far.

– På hösten när man ser att väggarna lever känner man en harmoni och kopplar av. Det är hit vi alltid längtar, säger Conny Möller.


Bor du i ett gammalt hus eller känner du någon annan som gör det?
Hör av dig till mig, Adam Timander, som är publikredaktör på P4 Västerbotten. Kontaktuppgifterna hittar du här nedan.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista