Skylt tingsrätten. Foto: Annika Selin/Sveriges Radio

Efterlyst före detta präst gripen och häktad

Den före detta präst tidigare verksam i Västerbottens län som är misstänkt för förskingring och uteblivit från rättegången flera gånger har nu gripits.

Mannen är misstänkt för grov förskingring efter att ha vägrat betala tillbaka pengar till församlingsmedlemmar för en resa som ställdes in. Närmare 400.000 kronor handlar det om, och resan skulle gått till Nordkap.

Bedrägerimisstankarna ledde också till att prästen blev fråntagen sin tjänst i en församling i Västerbottens län, och han förlorade också rätten att vara präst inom Svenska kyrkan. Beslutet om så kallad avkragning togs av domkapitlet inom Luleå stift.

Före jul skulle rättegången hållits, men mannen meddelade att han blivit sjuk och uteblev. Det var inte första gången den före detta prästen inte infinner sig i rätten på grund av sjukdom och eftersom inget sjukintyg har lämnats in begärdes han häktad i sin frånvaro.

Den 50-årige mannen kunde gripas av polisen i sin bostad i Östergötland i går kväll efter att han hade varit efterlyst, rapporterar Sveriges Radio Östergötland.

Den före detta prästen kommer få stanna i häktet fram till rättegången nästa vecka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".