Detaljbild av Knutte Westers "Monument without home". foto Alexandra Ellis (Bilden är beskuren)
Detaljbild av Knutte Westers "Monument without home". Foto: Alexandra Ellis (Bilden är beskuren)

Utsatta barn är tema på Knutte Westers utställning

2:30 min

Konstnären Knutte Wester är aktuell med en ny utställning i Havremagasinet, alltså Länskonsthallen i Boden. Gryning utan namn heter utställningen som omfattar skulptur, målning, foto och video.

– Utställningens namn Gryning utan namn kom ur videoverket som heter Dawn in a city without name, som är från 2014 och som visar en dokumentär scen från en gatukorsning i ett land där diktaturen har fallit. De befinner sig i ett slags omvälvning, berättar Knutte Wester.         

Filmen det gäller är Knutte Westers prisbelönta kortfilm om två hemlösa gatuhundar; en död, en levande, som nu visas på utställningen på Havremagasinet. Den levande hunden försöker få kontakt med människorna som passerar, men ingen verkar bry sig. Temat hemlöshet och utanförskap går som en röd tråd genom verken, såväl i skulpturerna som målningar och foton. Ett annat påtagligt tema är att det ofta handlar om barn.

– Det äldsta verket som är med på den här utställningen heter Monument without a home som jag gjorde tillsammans med en grupp barn på ett barnhem i Lettland. Det var de som var sju år som var med i det här projektet. De gjöt av varandras kroppsdelar och sen pusslade jag ihop de här högst dokumentära delarna av verkliga sjuåringar till en gestalt som blev en slags både verklig och imaginär gestalt av ett barn på ett barnhem, berättar Knutte Wester.

– 2013 återvände jag till samma barnhem. Den där skulpturen hade blivit så viktig för mig så jag tänkte jag måste ta reda på vad som hände med de här barnen. Men det slutade med att jag gjorde en ny skulptur tillsammans med de nya sjuåringarna, och det blev ett verk som jag kallat för Awaiting Transition (Monument Without a Home II)

Den första skulpturen, visar en liten flicka med ryggsäck som väntar på att någon ska hämta henne. I det nya verket, Monument without a home II, står en annan liten flicka på några pinnar en bit över marken och ser ut att vänta hon också.

– Vi gjorde en avgjutning av en hel torso av ett barn och när jag skulle skulptera ställde jag upp den på en massa smala armeringsjärn som var någon slags pinnar som den här figuren står på, berättar Knutte Wester. Plötsligt blev det som en slags gestaltning av bristen på förankring på något sätt för de här barnen som bor där. När jag kom dit visade det sig att Gloria och Artur, som varit med i mitt första projekt, fortfarande bodde kvar på barnhemmet och har bott där nästan hela sitt liv i någon slags konstant väntan på eventuell förflyttning.

Gryning utan namn öppnar på Havremagasinet i Boden nu på lördag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista