Håkan Jonsson är skeptiskt till domen om jakt och fiskerätten på statlig mark i Girjas område.
Håkan Jonsson är skeptiskt till domen om jakt och fiskerätten på statlig mark i Girjas område. Foto: Mikael Fritzon / TT, Anna-Karin Niia / Sameradion & SVT Sápmi
Girjasmålet

Sametingets styrelseordförande förvånad över domen

Håkan Jonsson: Varken staten eller samebyn kan vinna
1:44 min

Håkan Jonsson menar att en sameby inte kan ha ensamrätt, eftersom den samiska rätten vilar på alla samer. 

Håkan Jonsson, Sametingets styrelseordförande och Jakt- och fiskesamernas ordförande, menar att det är bara en liten del av samerna som är medlemmar i samebyar.

- Den här domen visar bara att om man är medlem i samebyn har man rätt att jaga och fiska. Den säger ju absolut ingenting om övriga samer som med säkerhet också verkat på de här markerna, det vill säga också jagat och fiskat, säger Håkan Jonsson när Sameradion & SVT Sápmi ringer upp honom och ber honom kommentera Girjasdomen.

Om staten hade vunnit skulle staten äga rättigheterna. Hade det varit bättre tror du?

- Om man säger såhär: det är fel ingångsvinkel i överhuvudtaget. Den rätt som föreligger på de här markerna är en samisk rätt, det är inte staten som har rätt heller. Det är de samer som har nyttjat markerna som äger jakt och fiskerätten, så egentligen ska väl varken staten eller samebyn kunna vinna ett sånt här mål.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".