Så kan den nya Vasafärjan komma att se ut.
Så kan den nya Vasafärjan komma att se ut. Foto: Midwayalignment pressbild
Kvarkentrafiken

Ny Vasafärja får nej i Finland

0:37 min

Projektet med att få en ny färja över Kvarken fick ett bakslag idag.

Idag vid lunchtid samlades Finansutskottet i Finland för att besluta vilka projekt man ger grönt ljus för att gå vidare och ansöka om EU-pengar.

Projektet Midway Alignment med bland annat den nya färjan över Kvarken fick nej av Finansutskottet.

– Skälet är att finansieringen är oklar. Staten skulle ta del av finansieringen på 35 miljoner (euro, reds. anm.), men sådana summor har inte allokerats för det, säger Lassi Hiska från Kommunikationsministeriet i Finland.

Regeringen i Finland har ännu inte sagt sitt och det kan teoretiskt komma att bli ett ja framöver. Ansökan för miljardprojektet ska skickas till Bryssel senast den 16:e Februari och för att få ta del av EU-pengarna krävs att både Sverige och Finland är med och finansierar. Finland har fram tills dess möjlighet att ändra sitt beslut.

– Man ska aldrig säga aldrig, men jag är mycket pessimistisk över att det blir förändringar, säger Hiska.

Sverige skulle ha tagit beslut idag men eftersom att ansökan inte var komplett valde Näringsdepartementet att skjuta upp frågan till nästa torsdag, den 11:e Februari.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista