Riksvägens kurva ut på Röbäcksslätten vid Böleäng belyst. Foto: Lillemor Strömberg/Sveriges Radio.
Gatubelysning. Foto: Lillemor Strömberg/Sveriges Radio.
Gatubelysning

Trafikverket: Bägge fallen värda att titta närmare på

Projekt med landets kommuner ska ge rätt nivå på gatubelysandet
2:25 min

Trafikverket och Sveriges Kommuner och Landsting driver just nu ett projekt som skall ge en bättre hantering av gatubelysningskraven i hela landet.

Manfred Karlsson, Adak, vill ha gatlysen för trafiksäkerhetes skull och Rose-Marie, som bor ensam i sin by utan belysning, tycker de behövs för ökad trygghet.

Och just trafiksäkerhet och trygghet är två anledningar till att gatubelysning skall installeras. Det säger Mattias Wärnhjelm som jobbar med nationell planering på Trafikverket. Samtidigt finns det inte pengar till att lysa upp alla ställen där människor bor.

Istället blir det en fråga om avvägningar där Trafikverket och kommuner ofta tyckt olika. Men just nu pågår ett projekt med SKL (Sveriges Kommuner och Landsting) som skall mynna ut i en bättre nivå på när belysning verkligen behövs.

I just Manfreds och Rose-Maries fall tycker han det kan vara värt en gång till titta på möjligheten att lysa upp vägarna där. Något som Trafikverket regionalt kan göra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".