Landstingets smittskyddsläkare Stephan Stenmark. Foto: Erica Dahlgren/SR
Landstingets smittskyddsläkare Stephan Stenmark. Foto: Erica Dahlgren/SR

Risken att smittas av zikaviruset i Västerbotten är liten

1:38 min

Reser man i områden där zikaviruset finns är det viktigt att skydda sig mot myggstick. När man kommer hem är det karenstid för att få lämna blod, och man bör vänta med oskyddat sex några veckor.

Den vanligaste smittvägen för zikaviruset är myggstick. Mycket få smittas av person som själv fått viruset av en smittad mygga i drabbade områden.

– Risken för person-till-person-smitta är mycket låg, säger Stephan Stenmark, smittskyddsläkare i Västerbottens läns landsting.

Det första stora utbrottet av zika-viruset inträffade 2013 i Polynesien. Viruset finns i de flesta tropiska länder, mest i Syd- och Centralamerika samt Karibien. Det finns också i Thailand dit många reser, och fler länder kan väntas få utbrott.

Det finns ingen medicin eller vaccin mot zika-viruset eller den fruktade komplikationen att gravida riskerar att få barn med litet huvud. Det gäller att skydda sig mot mygg, precis som där malaria eller denguefeber finns.

Viruset kan överföras via blod eller sex. Men blodgivare får frågor om utlandsvistelse och får en karenstid innan de kan lämna blod om de varit i drabbade områden.

– Det finns teoretiskt, och det finns exempel på fall i världen där det har förekommit, om man har rest i område med zikavirus och speciellt om man har haft symptom så bör man nog vänta fyra veckor innan man har oskyddad sex där kan kan bli barn, säger smittskyddsläkaren Stephan Stenmark.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista