Michael Lindblad, Umeå sameförenings ordförande firar samiska nationaldagen. Foto: Robert Garpetun/Sveriges Radio.
Michael Lindblad, Umeå sameförenings ordförande firar samiska nationaldagen. Foto: Robert Garpetun/Sveriges Radio. Foto: Foto: Robert Garpetun/Sveriges Radio.

Så firades samiska nationaldagen

1:43 min

Såhkie, Umeå sameförening, bjöd på kaffe, tårta och tal av ordförande Michael Lindblad. 

I Umeå firades nationaldagen med hissning av den samiska flaggan på Rådhustorget, sydsamisk sagostund på stadsbiblioteket i Väven och på Tráhppie samlades ett mindre sällskap.

Samernas nationaldag firas i hela Sápmi till minne av det första samiska landsmötet i Trondheim 1917, dagen är gemensam för samerna i Sverige, Norge, Finland och Ryssland.

– För mig visar dagen på denna viktiga historiska händelse. Men det vi gör nu är att samlas för att bara njuta av att vi finns tills, sen diskuterar vi de viktiga samtid- och framtidsfrågorna också, säger Såhkies ordförande Michael Lindblad.

Vad kommer talet handla om?

– Det kommer att handla om samisk aktivism. Vi ser en ny form av aktivism idag som kanske mer handlar om olika kulturutövare som pekar på de svåra frågorna som mark och rättigheter. Så de är med och ställer krav på majoritetssamhället.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista