Hunden Inez som fick avlivas efter att hon skadat sig på avslagna flaskor som stod uppställda under snön.
1 av 2
Hunden Inez fick avlivas efter att hon skadat sig på avslagna flaskor som stod uppställda under snön. Foto: Maria Stjernfeldt Johansson.
Johan Beck-Friis, Sveriges veterinärförbund. Foto: Christine Odén / SR
2 av 2
Johan Beck-Friis på Sveriges veterinärförbund säger att det finns människor som vill skada husdjur, men att det är ovanligt. Foto: Christine Odén/Sveriges Radio
Umeå

Hundägare larmar: Någon skadar våra hundar med flit

1:43 min

Trasiga glasflaskor gömda under snön i Umeå ledde till att hunden Inez fick avlivas.

En annan hund åt en hamburgare med nålar i. Nu larmar flera hundägare i Umeå om att deras hundar blivit förgiftade och skadade.

Maria Stjernfeldt Johanssons hund Inez skadade sig så allvarligt i benet att hon fick avlivas, bara elva månader gammal. Maria hittade senare avslagna glasflaskor, som var uppställda under snön, på platsen där skadan skedde.

– Inez hade ett stort hål i benet och fick opereras. Veterinären tyckte att det såg ut som glas. Några dagar senare åkte jag och kollade, och såg tre glasflaskor uppställda i snön.

Maria Stjernfeldt Johansson tror att någon slagit av flaskhalsarna och ställt upp dem med avsikten att skada husdjur.

– Jag kan bara spekulera. Det är väldigt många hundar i stan och det finns nog någon som stör sig på att hundar är lösa. På grund av någon som gör så ska en hund och bästa vän behöva avsluta sitt liv, säger Maria Stjernfeldt Johansson. 

Fler hundägare larmar

Det började med ett inlägg på Facebook. En person varnade andra hundägare om att hennes hund blivit akut sjuk, och att veterinären trodde att hunden hade blivit förgiftad. Efter det har fler personer i Umeå sagt att de misstänker att någon har försökt skada deras djur.

Två personer till misstänker förgiftning av något slag. Och en hund åt en hamburgare med nålar i som låg i skogen.

"Tyder på psykisk sjukdom och sadism"

– Det är förfärligt. Jag förstår inte hur någon kan göra något sådant mot ett djur, säger Johan Beck-Friis, informationschef på Sveriges veterinärförbund.

Enligt Johan Beck-Friis är det ovanligt att människor försöker skada husdjur på det här sättet, men det händer:

– Det är oftast inte friska människor gör sådant här. Det är tecken på psykisk sjukdom och ren sadism.

Har din hund varit med om något liknande? Kommentera artikeln eller mejla p3nyheter@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista