Lars Weinehall. Foto: P-G Eriksson/SR
Lars Weinehall. Foto: Per-Gunnar Eriksson/Sveriges Radio
Tips från publiken

Tusentals svenska liv kunde ha räddats

Lars Weinehall: Det innebär att 20 000 kan ha dött i onödan
1:39 min

Hade resten av Sveriges Landsting arbetat med förebyggande hälsoundersökningar som i Västerbotten skulle tusentals liv ha sparats.

Lars Weinehall är en av de forskare som gjort studien som visar att ca 600 personer i Västerbotten sluppit dö i förtid sedan häloundersökningarna startade. Överför man den minskade dödligheten i Västerbotten på hela landet blir det 20 000 människor som dött för tidigt i onödan. Det är en dramatisk tanke, säger Lars Weinehall.

Studiens resultat publicerades just före jul men den har inte fått den uppmärksamhet de förtjänar, tycker han. Hade det varit forskare på Karolinska Institutet i Stockholm hade det varit toppnyheter överallt, säger Lars Weinehall.

Han menar att det här är kostnadseffektiv sjukvård och nu arbetar han för att alla verkligen ska bli kallade till undersökningen. Studien visar också att dödligheten bland män inte minskat lika mycket som bland kvinnor. Vi söker forskningsmedel för att utröna vad det kan bero på, berättar Lars Weinehall.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".