Dubbdäcken gör att farliga partiklar samlas i dammet på Stockholms gator. Foto: TT
Foto: TT
Umeå

Värre avgaser i Umeå än tidigare känt

1:15 min

Luftföroreningarna längs västra Esplanaden i Umeå är betydligt värre än vad kommunen uppger.

Umeå universitet har gjort egna mätningar som visar att halterna kvävedioxid är omkring 20 procent högre än de siffror Umeå kommun publicerar.

Enligt Bertil Forsberg som är professor på Yrkes och Miljömedicin på Umeå universitet, kan skillnaden mellan mätresultaten bero på att Umeå kommun mätt luftkvaliteten på en plats som ger mer fördelaktiga resultat. Forsberg, som genomfört mätningar på båda sidor av Västra esplanaden visar att den västra sidan av vägen har omkring 20 procent högre halter kvävedioxid.

Enligt Hans Sandberg, miljöinspektör på Umeå kommun, kommer det inte bli aktuellt att flytta mätutrustningen eftersom det då skulle bli svårt att jämföra de nya siffrorna med de gamla.

– Det är naturligtvis inte optimalt att vi inte har samma resultat som universitetet. Samtidigt så överskrider vi fortfarande värdena på den mätningsplats vi har nu, så länge vi gör det finns det ingen anledning att flytta från den mätplats vi haft i många år, säger Hans Sandberg, miljöinspektör på Umeå kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista