Sjuksköterska, Foto: Gunnar Ask/Scanpix.
Foto: Gunnar Ask/Scanpix.
Tips från publiken

Alla kallas inte till hälsokoll - tidsbrist i vården

Nu möjligt att komma senare
1:16 min

Vårdcentraler hinner inte med när sjuksköterskorna måste ta hand om mer akuta arbetsuppgifter.

Den som fyller jämt, 40, 50 och 60 år erbjuds Västerbottens hälsoundersökning och hittills har närmare 160 000 hälsoundersökningar gjorts. Målet är att hela befolkningen ska delta. Det är populärt att gå till hälsocentralen och göra sin hälsokoll men alla får inte chansen.

Besvikna länsbor som P4 Västerbotten varit i kontakt med uppger att de fått högst varierande svar när de ringt upp och frågat varför de inte fått någon kallelse. Det kan få höra att det beror på besparingar, att de är födda i december eller att frun, som redan arbetar inom sjukvården, nog redan har koll på makens hälsa.

Vårdcentralerna får betalt för hälsoundersökningarna, säger Margareta Norberg, koordinator för Västerbottens hälsoundersökningar. Det har framför allt att göra med att sjuksköterskorna inte hinner med. En hälsocentral kan periodvis ha väldigt hög belastning av sjuka och då måste sjuksköterskorna arbeta med det, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".