Stor vattenläcka i Skellefteå
1 av 2
Stor vattenläcka i Skellefteå foto Magnus Bergner / SR
Valter Renström på Tekniska Kontoret i Skellefteå
2 av 2
Valter Renström på Tekniska Kontoret i Skellefteå Foto: Magnus Bergner/SR
Skellefteå

Ovanligt många drabbade av vattenläckor

1:32 min

Efter nyår har ovanligt många länsbor drabbats av vattenläckor på de kommunala ledningsnäten.


I Skellefteå har personalen på Tekniska kontoret haft fullt upp med att reparera vattenläckor runt om i kommunen. Personalen på Skellefteå kommun brukar laga mellan 40-50 vattenläckor per år, och förra året var det 47 stycken.
– Det här året har inte börjat som vi hoppats för vi är uppe i 11 stycken under januari plus fyra stycken läckor hittills under februari, så att nu vill vi ha stopp på det här, säger Valter Renström som är enhetschef på Tekniska kontoret i Skellefteå.

Norsjö, Vilhelmina, Bygdsiljum, Fredrika, Flurkmark, Burträsk, Umeå, Kåge, Skelleftehamn, Svanabyn och Jörn, alla har haft vattenläckor som drabbat abonnenterna
– Det brukar vara i slutet av mars och början av april när tjälen går ur som läckorna kommer, men i år har det varit speciellt, säger Valter Renström.

Enligt Valter Renström så beror läckorna mest troligt på tjälen i marken.
– Vid 90 procent av alla läckor har vi rörbrott och det tyder ju på att det rör sig väldigt mycket i marken, säger Valter Renström.

Stora delar av landets ledningsnät byggdes under 50 och 60 talet och kan vara en tickande underhållsbomb.
– Ja man vet ju, generellt över hela Sverige, att ombyggnadstakten inte är vad den borde vara, men det är ju kostnader som styr, säger Valter Renström.
.    

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista