Carina Gustafsson jobbar med ungas hälsa
Carina Gustafsson jobbar med ungas hälsa. Foto: Örjan Holmberg/SverigesRadio
Tips från publiken

Hälsosnack kring köksbordet

1:17 min

Hälsoundersökningar för unga har blivit en snackis i inlandet. Ett projekt för 30-åringar och småbarnsföräldrar drivs på försök i tre kommuner.

Sjuksköterskan Carina Gustafsson är glad över att unga och småbarnsföräldrar pratar mer om hälsa än tidigare. När projektet började var det ingen som hade hört talas om det men nu hör jag ofta folk i den här åldersgruppen prata om det, berättar hon.

30 och 31-åringar i Norsjö, Malå och Storuman bjuds in att kontrollera blodtryck, BMI, och annat. Hälsosamtalen efteråt handlar mycket om att Carina Gustafsson tar fasta på de hälsofrämjande saker de här unga inlandsborna redan gör. Det kan vara allt från älgjakt till körsång. Carinas hälsotips är enkla, rör på er, ät lite nyttigare.

Populärt kallas projektet "31 och ett halvt" där föräldrar också bjuds in om de har ett barn som är ett och ett halvt år. Tanken är att inspirera hela familjen till en sund livsstil.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista