Så kan den nya Vasafärjan komma att se ut.
Så är det tänkt att en eventuellt ny Vasafärja ska se ut. Foto: Midwayalignment pressbild
Trafiken över Kvarken

Regeringen sa ja till ny Vasafärja

Den svenska Regeringen säger ja till en ny färja mellan Umeå och Vasa.

Beslutet innebär att regeringen är beredd att bidra med omkring 300 miljoner svenska kronor till färjan, och att skicka in en ansökan om projektpengar till EU-kommissionen senast tisdag nästa vecka.

Det är glädjande

Trots beslutet är det långt till hamn för den nya Vasafärjan. För att EU ska vara med och finansiera krävs det att också Finland bidrar. Och där ser det mörkt ut. Förra veckan sa finanspolitiska utskottet nej till Kvarkenfärjan. 

Nu är det inte mycket tid kvar för den finska regeringen att ändra sig - ansökan måste alltså vara inne senast tisdag.

Infrastrukturminister Anna Johansson säger i ett pressmeddelande att: 

– Det är glädjande att regeringen idag kunnat ställa sig bakom projektansökningar som kan bidra till positiv utveckling och arbetstillfällen i Sverige och EU.

– För att projekten ska kunna gå hela vägen hos EU-kommissionen krävs dock att samtliga parter i respektive projekt kan uppvisa fullständig ansökan och finansiering. Jag hoppas därför nu att projekten lyckas med detta och når hela vägen fram, säger hon.

Så ska Vasafärjan få stöd av EU

CEF-ansökningarna ska lämnas in till Europeiska kommissionen senast 16 februari 2016. Därefter är det upp till kommissionen att utvärdera ansökningarna. Tidigast i sommar väntas slutgiltigt beslut tas om vilka transportprojekt som erhåller medfinansiering från fonden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista