Både polisbilen och bilen som jagades hamnade på taket i vattnet. En kvinnlig polis omkom. Foto: Rolf Höjer/TT
Både polisbilen och bilen som jagades hamnade på taket i vattnet. En kvinnlig polis omkom, arkivbild. Foto: Rolf Höjer/TT
Dödsolyckan i Fredrika

Polisbefäl utreds för brott

En förundersökning om tjänstefel har inletts efter dödsolyckan i Fredrika, där en polis omkom efter en biljakt.

Utredningen rör ett polisbefäls ansvar för den biljakt, som slutade med att en av poliserna som deltog dog och en annan polis skadades allvarligt. 

Biljakten påbörjades i Örnsköldsvik och pågick i nästan tio mil innan polisbilen av okänd anledning körde av vägen strax innan en bro i Fredrika och hamnade upp och ner i Viskasjön. Händelsen inträffade 5 november i fjol.

Det brottsmisstänkta polisbefälet har tilldelats en offentlig försvarare, men har ännu inte delgetts misstanke om brott, uppger advokaten Johan Sterner för SVT.

Enligt åklagaren misstänks polismannen ha gjort sig skyldig till tjänstefel i samband med biljakten.

Polisen har i egenskap av länsvakthavande befäl för Polisen i Västernorrland varit ansvarig för ett förföljande av en personbil som pågått under cirka 12 mil och som avslutats med att den förföljda personbilen samt en polisbil kört av vägen vid Fredrika i Västerbotten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista