Rånet mot hotell Lappland i Lycksele. Foto: Bild från hotellets övervakningskamera.
Foto: Bild från hotellets övervakningskamera.
Lycksele

Åtalas för rånet mot Hotell Lappland

I dag kom åtalet mot tre unga män och en kvinna som misstänks ha rånat hotell Lappland i början av november förra året.

De tre männen är mellan 17 och 23 år och hemmahörande i Skåne. De ska ha förberett rånet i kvinnans lägenhet i Lycksele.

Det var natten mot den tredje november som tre maskerade kostymklädda personer slog till mot hotellet. De ska ha fått med sig 170 000 kronor från hotellet. Efter en biljakt kunde de gripas strax utanför Bjurholm.

Senare samma dag greps även en kvinna som tidigare varit anställd på hotellet, misstänkt för medhjälp till grovt rån. Åtalet mot kvartetten skulle varit väckt i början av december men har dragit ut på tiden och inte förrän idag lämnades åtalet in till tingsrätten i Lycksele.

Den kvinna som varit anställd vid hotellet ska ha bistått med central information från hotellet till gärningsmännen. Bland annat ska hon ha angivit var kassaskåpet och nyckeln till det fanns.

– Som bevisning i målet är bland annat åberopat tekniska spår i form av DNA-, fot- och verktygsspår men också övervakningsfilmer och information ur mobiltelefoner, berättar kammaråklagare Andreas Nyberg i ett pressmeddelande.

Det tre männen åtalas misstänkta för grovt rån och kvinnan för medhjälp till grovt rån.

Rättegången beräknas ta tre dagar och startar den 27 februari och den hålls i säkerhetssalen vid tingsrätten i Umeå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista