Sveriges Patrik Zackrisson jublar. Foto: Sören Andersson/TT
Sveriges Patrik Zackrisson jublar. Foto: Sören Andersson/TT Foto: Sören Andersson

Tre Kronors fjärde raka mot Finland

Jörgen Jönsson tar ut fem VM-spelare: ”Upplever en ny vår”
4:21 min

Tre Kronor slog Finland på Hovet i Stockholm med 4-2 och tog sin andra seger mot grannlandet på tre dagar och den fjärde raka denna säsong.

Det var mycket Skellefteå bakom Sveriges seger mot Finland inför 8 094 åskådare på ett utsålt Hovet. 

Kedjan med John Norman, Patrik Zackrisson och Martin Lundberg låg bakom det mesta i offensiven. Patrik Zackrisson gjorde bland annat två mål och var en ramträff från ett hattrick.

Andreas Thuresson hade innan Zackrissons två fullträffar gett Sverige ledningen. Men precis som i Örebro i torsdags höll Sverige på att tappa en 3-0-ledning (till slut 3-2-seger). 

– Matcherna har varit upp och ner, vi har varit bra periodvis men även dåliga. Vi har svackor som är lite för djupa, säger Linköpingsbacken Jonas Junland till Radiosporten.

Två raka finska mål, bland annat ett av JVM-hjälten Sebastian Aho, skapade nerv ännu en gång.

Men Skellefteåbacken Tim Heeds tunga slagskott i powerplay i inledningen av den tredje perioden fastställde slutresultatet. Heeds första mål i Tre Kronor.

Sverige gör en bra hockeymatch och vinner fullt rättvist. Laget har höjt sig en nivå från 3-2-segern i torsdags, säger Jörgen Jönsson efter matchen.

Jönssons fem VM-kandidater

Expert Jörgen Jönsson tog i samband med matchen ut fem spelare ur den nuvarande truppen som han kan tänka sig se i VM i vår:

5: Linus Klasen (Lugano): – Är skicklig men har tuff konkurrens. Men med hans skicklighet och tekniska kunnande i powerplay så tror jag att Pär Mårts ser att han kan ha en plats i VM.

4: Jonas Junland (Linköping): – Jag ser inte att backarna har kraften och styrkan för att konkurrera i ett VM men Junland är stabilt defensivt och offensivt.

3: Markus Svensson (Skellefteå): – Han kommer att vara med som tredjemålvakt och är redo att vakta kassen om det behövs.

2: Joel Lundqvist (Frölunda): – Verkar bli yngre och yngre med åren. Han upplever en ny vår och har haft en fenomenal säsong. Många spelare kan luta sig mot honom.

1: Viktor Fasth (CSKA Moskva): – Hade en tuff inledning på säsongen när han knappt fick spela alls. Han har varit med innan, och jag vet att Pär Mårts gillar honom och jag tror att han är given som en av målvakterna i VM.

– Jag känner mig inte given på något vis, men det känns inte som att mina aktier har försämrats efter dessa två matcher, säger Jonas Junland till Radiosporten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".