En övergiven lastbil står just nu på E4:an i närheten av Sofiehem. Foto: Åsa Sundman/SR
Lastbilarna ska köra på Kolbäcksleden. Foto: Åsa Sundman / Sveriges Radio
Umeå

Trots förbud: Lastbilstrafiken ökar i centrala Umeå

1:20 min

Genomfartsförbudet för lastbilar i centrala Umeå fungerar dåligt. Lastbilstrafiken ökade förra året med 266 fler fordon om dagen.

Trots att större delen av den tunga trafiken nu ska använda E4 längs Kolbäcksleden så ökade antalet lastbilar genom centrum förra året.

– Det är inte bra. Att få bort den tunga trafiken genom centrum är ju en del av åtgärdsprogrammet för bättre luft i centrum, säger Lena Karlsson Engman, socialdemokratisk ordförande för tekniska nämnden i Umeå.

Lastbilstrafiken genom centrala Umeå ökade förra året med i genomsnitt 266 fler fordon om dagen. Även om lastbilstrafiken bara står för omkring en tiondel av den totala trafiken vid Västra Esplanaden så orsakar den också omkring hälften av alla utsläppen längs sträckan.

Ökningen förklaras bland annat med att vissa lastbilschaufförer ignorerar genomfartsförbudet men den kan också bero på att lastbilar med ärenden till centrum har ökat.

– Jag tror att det dels handlar om att det byggs mycket i stan och det finns trafik som faktiskt ska vara här, men jag tror också att man kör lite på rutin. Här får vi be polisen att hjälpa oss att se till att lastbilsåkarna verkligen uppmärksammas på att det inte är tillåtet att köra med tung trafik genom stan, säger Lena Karlsson Engman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista