Länsstyrelsen i Västerbottens län. Foto: Martin Hanberg/Sveriges Radio.
Länsstyrelsen i Västerbottens län. Foto: Martin Hanberg/Sveriges Radio.

Nyanlända får praktisera på statliga myndigheter

1:26 min

Nu ska länsstyrelsen, Umeå universitet och andra statliga myndigheter ta emot nyanlända arbetssökande för praktik, på uppdrag av regeringen.

– Hela den här ökade invandringen ger ökade möjligheter för Sverige och kan vi ta tillvara på alla människor som kommer hit så kan det här vara något väldigt positivt för oss, säger Stefan Lööf, HR-chef på länsstyrelsen i Västerbottens län.

Länsstyrelsen Västerbotten, Umeå universitet och Polisen är några av totalt över 200 myndigheter - ja i listan finns allt från olika institut och arkiv till museer och statliga verk - som från april i år till sista december 2018 fått uppdrag av regeringen att ställa praktikplatser till förfogande åt Arbetsförmedlingen att ta emot nyanlända arbetssökande för praktik. Tusen praktikplatser per år ska det bli, totalt. Tidigare praktiksatsningar som Lyftet har gett lärdomar på länsstyrelsen.

– Vår erfarenhet från den omgången var att introduktion var A och O, att ledningen var engagerad. Sedan är det fram för allt väldigt mycket logistik när man ska ta emot många människor, ha intervjuer och matcha mot de platser vi har.

Bakgrunden till regeringsbeslutet är flyktingsituationen i världen som innebär att fler söker sig till Sverige och syftet med uppdraget från regeringen är att de nyanlända arbetssökande ska få utveckla sina kunskaper i det svenska språket, få ett ökat nätverk och få kunskap om arbete på statliga myndigheter.

Lars Wahlberg, chef för polisområde Västerbotten, lyfter demokratiperspektivet. Människor som kommer länder där man har lågt förtroende för till exempel polisen behöver få erfarenheter av att myndigheter är att lita på.

– Det här ju ett sätt för oss att tidigt när dessa människor kommer till oss få visa att de välkomna till oss och vi ska göra vårt bästa för att ta emot dem, säger Stefan Lööf, HR-chef på länsstyrelsen i Västerbottens län.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista