Mobiltelefon, mobil, iphone, skola, klassrum, lektion, anteckningsblock, matte, matematik, penna, papper, skoluppgift, studier, grupparbete
Vissa skolor förbjuder mobiltelefoner i klassrummen, andra ser dem som verktyg för inlärning. Foto: Adam Timander/Sveriges Radio
Tips från publiken

Nu i P4: Rektorer debatterar mobilförbud

Sänds kl. 04.02 - 04.02

Är det bra med ett förbud mot mobiler i klassrummen? Två rektorer med olika syn på saken diskuterar frågan i P4 Västerbottens studio.

På Engelska skolan i Umeå får eleverna inte ens använda mobilerna under rasterna, utan måste hålla dem inlåsta i skåpen under dagen. På Prolympia däremot, är det tillåtet att använda mobilerna i klassrummen, även om lärarna får bestämma om hur de ska användas, utifrån lektionens innehåll.

– Våra regler respekteras av alla elever och får stöd av föräldrarna, säger Robb Cayford, rektor på Engelska skolan.

– Vi ser mycket större vinster med att lära elever använda I-Pads och smartphones på ett funktionellt sätt än att införa förbud, säger Håkan Rodling, rektor på Prolympia.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista