Bilden visar två fotbollsspelare som dribblar en boll. Foto: Christine Olsson/TT.
Arkivbild. Foto: CHRISTINE OLSSON / TT
Umeå

Umeå allt närmare en fullstor fotbollshall

”Vi har sett det som oerhört positivt”
1:10 min

En fullstor inomhushall för fotboll har länge varit efterfrågad i Umeå, nu kan kommunen få en gratis.


Det är friskolekoncernen Thoréngruppen som sedan tidigare deklarerat att vill bygga på Noliaområdet, snart kan det bli klart om det blir av eller inte. Kommunens tjänstemän har tagit fram ett avtal som nu skickats till Thoréngruppen. Så fort det är underskrivet kan politikerna fatta beslut i frågan.

– Vi ser det som oerhört positivt att det finns företag som vill bidra till samhällsnyttan och bidra till Umeås utveckling, säger kommunalrådet Hans Lindberg (S).

Thoréngruppen har de senaste åren satsat hårt på Umeås idrott. Man har köpt både innebandylag och fotbollslag som klättrat i seriesystemen. Företagets grundare Raja Thorén har länge visat intresse för att bygga en fotbollshall och nytt huvudkontor på Noliaområdet.

Men ett eventuellt samarbete har inte varit fritt från kritik, bland annat har röster höjts om att kommunen sätter sig i knäet på ett friskoleföretag som gjort stora vinster samtidigt som man fått allvarlig kritik från skolinspektionen.

– Politiskt har vi sett det som oerhört positivt att man vill lägga pengarna här istället för på ett skattekonto någon annanstans. Jag tror att föreningslivet kommer tycka att det här är bra och positivt, och det är med den ingången vi sagt att vi ska upprätta ett avtal med Thorén, säger Lindberg.

 Vi har utan framgång försökt nå Raja Thorén för en kommentar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".