Interiör från behandlingsrum. Foto: Peter Öberg, SR.
Arkivbild. Foto: Peter Öberg, SR.
Sjukvården

Läkare stängs av i Danmark men får fortsätta i Sverige

1:02 min


I Danmark är han en allvarlig fara för sina patienter och har förlorat läkarlegitimationen. Men i Sverige får läkaren från länet behålla sin legitimation.

När den danska legitimationen drogs in bestämde sig Inspektionen för vård och omsorg, IVO.  att granska läkaren som numera bor i Sverige - men IVO har avslutat ärendet med att konstatera att det inte finns grund för att dra in den svenska legitimationen.

Enligt lagen ska IVO granska vården i Sverige, inom nationens gränser alltså, och det som händer i andra länder ska inte tas upp.

I det här fallet är det inte patienter som dött eller fått allvarliga skador, utan det handlar bland annat om behandlingar som inte gjordes på rätt sätt. Till exempel togs inte de blodprover som ska göras vid vissa behandlingar. Minst en patient fick en långvarig behandling som kräver tillskott av kalk och D-vitamin för att inte benskörhet ska bli biverkning, men det gjordes inte.

Det fanns även en rad andra brister vid läkarens mottagning i Danmark. Läkemedel som fanns där hade passerat utgångsdatum och den sekreterare som var anställd hade otillräcklig utbildning.

Läkaren har inte haft någon anställning i vården i Sverige sen 2010, men han har ett företag som är registrerat för att bedriva sjukvård och om han vill kan han alltså fortsätta att arbeta som läkare.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista