Stephen Jerand, polisområdeschef Jämtlands län. Foto: Peter Söderlund/Sveriges Radio.
Stephen Jerand, polisområdeschef i Jämtlands län, vill ha större polisnärvaro på landsbygden. Polisen ska ha en mer aktiv roll i lokalsamhället. Foto: Peter Söderlund/Sveriges Radio
P4 Västerbotten granskar

Trånga boenden ger polisen mer jobb

0:39 min

När de asylsökande trängdes ihop på mindre ytor på förläggningarna, då ökade larmen till polisen. Statistiken visar ett tydligt samband.

Stephen Jerand är polisområdeschef i Jämtland och han ser ett tydligt samband mellan trånga boenden och utryckningar. Migrationsverket har minskat ytan på boendena till 3 kvadratmeter per person.

– Jag är mycket kritisk till den förtätning man har på boendena, säger Stephen Jerand.

– Man förvarar människor på väldigt liten ytan.

– Vi ser en definitiv brytpunkt i statistiken från när man fattade det här så kallade förtätningsbeslutet. Att bo på såna här boenden långt ut i skogen, långt från allt, med människor man aldrig har träffat - det är klart det blir störningar. Och det kopplar vi till det här förtätningsbeslutet. säger Jerand.

Och polisen rycker alltså allt oftare ut till asylboendena. I de fyra nordligaste länen handlar det om över 1 000 utryckningar sedan i oktober, på allt från brandlarm och sjukdomsfall till misshandel och olaga hot.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista