Isstolparna vid Wilhelmina winter weekend 2016. Foto: Örjan Holmberg/Sveriges Radio Västerbotten.
Isstolparna vid Wilhelmina winter weekend 2016. Foto: Örjan Holmberg/Sveriges Radio Västerbotten.
Vilhelmina

Sömnbristen mer än kylan fick stolpsittare att hoppa av

3:10 min

I Vilhelmina firas det vinterfestival och som vanligt tävlas det i herre på täppan i vinterskrud. På drygt två meter höga stolpar av is sitter de tävlande.

Det var inte kylan, det var sömnbristen som fick Felicia Zeeman och Astrid Sjögren att kliva ner från stolparna av is.

– Jag hade satt som mål för mig själv att sitta minst sex timmar. Nu var det inte så kallt så jag är ändå väldigt nöjd med att vi klarade dubbelt så länge. Men det var aldrig riktigt aktuellt att sitta 48 timmar, det kändes som en utopi.

I Vilhelmina firas det vinterfestival och som vanligt tävlas det i herre på täppan i vinterskrud. På drygt två meter höga stolpar av is sitter de tävlande. Reglerna är desamma som förra året.

– Inga mobiltelefoner, ingen underhållning på något sätt. Det är mer en hård träning för psyket, säger isstolpsittaren Wincent Johansson.

Finalen är på lördag klockan 16, och de som sitter kvar då får dela på prispotten.

Det är fjärde gången Wincent Johansson tävlar, och den här gången har han bestämt att eventuell vinst ska gå till välgörande ändamål.

– Jag tyckte det var mer värdefullt att göra det här för välgörenhet och då sporrar det mig att ställa upp och kämpa lite extra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista