På Lilljansberget nära campus byggs såväl studentbostäder som Minervagymnasium. Foto: Lillemor Strömberg/Sveriges Radio.
Arkivbild. På Lilljansberget nära campus byggs såväl studentbostäder som Minervagymnasium. Foto: Lillemor Strömberg/Sveriges Radio.

Umeå kommun letar bostäder åt 300 nyanlända

" Före årets slut ska vi ha löst vårt åtagande"
1:15 min

Umeå kommer i år att emot tio gånger fler nyanlända än vad man gjorde under 2015, det handlar om drygt 300 personer.

 Anledningen är en ny lag som träder i kraft från 1 mars och som innebär att större kommuner ska ta ett större ansvar. Och redan om någon vecka kan de första komma att anvisas men var de ska bo är ännu oklart.

Tanken med den nya lagen är att skynda på integrationen för personer som trots att de fått uppehållstillstånd är fast på Migrationsverkets boenden. Enligt nya siffror kommer färre att anvisas till länet  än förra året, men mottagandet centreras till kommuner med stark arbetsmarknad.


Det betyder att Umeå kommer att ta emot drygt hälften av de som anvisas till länet. För att ordna boende så finns det ett avtal mellan kommunen och bostadsbolaget Bostaden som frigör drygt 100 lägenheter. Men det kommer inte på långa vägar räcka för att ge alla tak över huvudet.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".