Klassrum på skola med vokaltavlor, saxar och pennor. Foto: Lillemor Strömberg/Sveriges Radio.
1 av 2
Klassrum på Botsmarks skola, som barnen föreslås få lämna efter tredje klass. Foto: Lillemor Strömberg/Sveriges Radio.
Botsmarks skola. Foto: Lillemor Strömberg/Sveriges Radio.
2 av 2
På Botsmarks skola går barnen från förskoleklass till 6:e klass, och här finns pedagogisk barnomsorg. Foto: Lillemor Strömberg/Sveriges Radio.

Föräldraprotest mot att barn bussas till Sävar från fjärde klass

1:22 min

Nu protesterar föräldrar i byarna Bodbyn, Bullmark och Botsmark mot en planerad centralisering av skolan till Sävar från fjärde klass.

– Vi tycker ju att man förlorar tryggheten i den lilla skolan. Jag tror att det går över 600 elever där. I Bullmarks skola går det 100 elever.

Bodbyn har redan förlorat sin skola. I dag går barnen i byarna kring Sävar från förskoleklass till sjätteklass i Bullmark och i Botsmark. Från Botsmark är det 4,5 mil till Sävar. Det kan bli så att elever måste åka in till skolan i Sävar redan från fjärde klass, istället för först i sjuan som i dag.

– Då har vi barnen sittandes på buss i flera timmar, är det verkligen rimligt? Så glesbygdskommun är vi ju inte.

Enligt de förslag Christina Hagman sett skulle barnen från Bodbyn också få stanna i Bullmark efter skoldagen, för fritids flyttar dit.

Kommunfullmäktige har gett i uppdrag till samtliga nämnder att se över sin lokalanvändning och sina investeringsplaner. Nu har turen kommit till skolans värld för området Bullmark, Bodbyn och Botsmark. Ett föräldramöte hölls i slutet av januari, och på torsdag är det meningen att politikerna ska diskutera förslagen som tjänstemännen jobbat med. Nu har föräldrar gått samman i ett öppet brev där de ifrågasätter förslagen och underlagen - det kommer att bli fler barnfamiljer i byarna, tror Christina Hagman.

– Vi kommer att fylla på här också, det går inte att tänka något annat, om vi ska bli 200.000 i Umeå kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista