Omar Abo Fakher, en av segrarna i isstolpssittningen i Vilhelmina 2016. Foto: Örjan Holmberg/Sveriges Radio.
Omar Abo Fakher, en av segrarna i isstolpssittningen i Vilhelmina 2016. Foto: Örjan Holmberg/Sveriges Radio.
Vilhelmina

Tre tappra stolpsittare klev ner efter 48 timmar

2:45 min

Sedan torsdag klockan 16 har de suttit på stolpar av is i en herre på täppan-tävling om prispotten. Tre män får nu dela på vinsten.

– There was so lovely atmosphere, säger Omar Abo Fakher, och understryker att med det stödet skulle han aldrig ge upp.

Det var tre trötta män som klev ner från en par meter hög stolpe av is klockan 16 på lördag, Omar Abo Fakher, Vincent Johansson och Jonny Lindblom.

– I'm fine, mycket bra now, säger Omar Abo Fakher som kommer från Syrien och har bott i Vilhelmina sedan juni. Kylan var faktiskt inte största problemet, det var den långsamma tiden.

– Just sitting, without anything, this is the hardest part.

48 timmar, med avbrott för rast 10 minuter per tre timmar. En plätt på 40 x 50 centimeter att sitta på, och ett fotstöd, ett par meter över marken har varit deras bas i tillvaron i två dygn.

Ingen förströelse som mobiltelefoner, radio eller böcker får användas, man får inte heller röka på stolpen. Mat och dryck serveras av funktionärer.

– You are allowed to sit, just.

Kläder får man bara ha samma som man hade på sig från början, man får till exempel inte lämna kläderna inomhus vid en rast och så hämta dem varma och torra vid nästa rast.

Reser man sig, kliver ner eller ramlar ner från stolpen räknas det som att man brutit tävlingen.

De tre sista herrarna på täppan, Omar Abo Fakher, Vincent Johansson och Jonny Lindblom får dela på prispotten på 20.000 kronor. Men arrangören rundar av till 7.000 kronor vardera. Omar har inte bestämt vad han ska använda vinsten till, men det finns en familj i Syrien som skulle behöva en slant.

– They really need some, so I think it will be a good idea to send them some. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista