Bil vid översvämning. Bild: TT.
Bil vid översvämning. Bild: TT.
Vännäs

Nya tag för vallarna i Vännäs

1:00 min

Utredningen får bakläxa från Mark- och miljödomstolen. De boende inte har informerats ordentligt.

I torsdags slog Mark- och miljödomstolen fast att förrättningsmannen allvarligt brustit då det beslutades om vilka som skulle ansvara för de planerade skyddsvallarna i Vännäs. Rolf Olsson är ombud för de 61 personer som har överklagat domen men säger att han har stöd av samtliga markägare som omfattas. 

– Vi välkomnar domen och med den har väl i alla fall jag har återfått min tro på det svenska rättsväsendet, säger Rolf Olsson.

Kommunen har inte tillräckligt noga beräknat kostnaderna eller ansvaret vid vattenskador för de boende som ska ansvara för vallarna. Dessutom har långt ifrån alla bjudits in och informerats om vallarnas omfattning. De boende ser omtaget som en öppning för att mer ansvar ska flyttas till kraftbolagen.

– Vi vet ju att det är väldigt allvarligt med hastiga höjningar och sänkningar av vattenståndet. Det påverkar vallar och stränder, säger Rolf Olsson.

Vad kommer ni att göra nu?

– Vi kommer se om vi kan få Vännäs kommun att samarbeta med oss istället för Vattenfall som egentligen är vår motpart, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista