Skellefteå Kommun
1 av 3
Skellefteå Kommun
Maria Marklund (S) Skellefteå
2 av 3
Maria Marklund (S) Kommunalråd i Skellefteå
Andreas Löwenhöök (M) i Skellefteå till angrepp på partikamrat i Stockholm.
3 av 3
Andreas Löwenhöök Moderaternas gruppledare i Skellefteå
Skellefteå

Skellefteå står och stampar befolkningsmässigt

1:16 min

Skellefteå ökar med 7 personer det senaste året. Det innebär att befolkningsmålet om 80 tusen invånare år 2030 blir allt mer avlägset.

Skellefteås politiker är överens om ett befolkningsmål på 80 tusen invånare till år 2030.
Statistiskt sett innebär det en årlig ökning på drygt 500 personer för att nå målet. 
– Det klart att man blev jättebesviken att det är sju stycken, men vi vet idag att det är väldigt många som bor i vår kommun men som inte har fått uppehållstillstånd, säger det Socialdemokratiska kommunalrådet Maria Marklund.
Maria Marklund hoppas att de som får permanent uppehållstillstånd också stannar och får ett arbete i Skellefteå.
– Vi vet, det måste vi vara ärliga och säga, att det är våra nya svenskar som ska rädda befolkningsstatistiken, säger Maria Marklund.

Kritisk opposition
– Vi är eniga om målet om 80 tusen invånare men det är klart att det är bekymmersamt att vi har en utvecklig på endast sju personer i år, säger Andreas Löwenhöök, Moderat oppositionsråd i Skellefteå.
– Från Alliansens sida har vi presenterat reformförslag inom integrationsområdet, företagsklimatet, skol och bostadsområdet och så vidare. Det här möts ofta med kalla handen och nu är min fråga till majoriteten vad dom tänker göra för uppenbarligen fungerar inte den politik som man för idag, säger Andreas Löwenhöök.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista