Arne Forsén från Umeå åkte tunnelbana med Olof Palme timmarna innan mordet. Montage: TT/Christer Landergren
1 av 2
Arne Forsén från Umeå åkte tunnelbana med Olof Palme timmarna innan mordet. Foto: TT/Christer Landergren
Arne Forsén i dag. Foto: Olov Antonsson/Sveriges Radio
2 av 2
Arne Forsén idag. Foto: Olov Antonsson/Sveriges Radio
30 år sedan Palmemordet

Umeåbo åkte tunnelbana med Palme på mordkvällen

5:00 min

På söndag har det gått 30 år sedan mordet på Sveriges statsminister Olof Palme. Umeåbon Arne Forsén hamnade i närkontakt med Palme - bara timmarna innan mordet.

Vad gjorde du när du fick veta att Palme blivit mördad? 

1986 hade den då 25-årige Arne Forsén redan hunnit flytta från hemstaden Umeå till Stockholm. Han var nyutexaminerad från musikhögskolan och arbetade som frilansande musiker och musiklärare.

På kvällen 28 februari, en fredag, skulle han gå på fest hos några vänner vid Odenplan. Arne Forsén tog tunnelbanan från Södermalm, där han bodde, in mot city. Vid Gamla Stan, där Arne bytte tåg, klev makarna Palme på samma tunnelbanetåg. 

- Folk hajade till. "Oj, där kommer Palme", liksom. Det kändes fantastiskt att landets statsminister kunde åka tunnelbana som vilken person som helst, säger han.

Nu hamnade Arne Forsén i verklig närkontakt med statsministern.

- Jag stod bara några meter ifrån dem. Det var väldigt speciellt, måste jag säga.

Vid Rådmansgatan kliver makarna Palme av tunnelbanan för att gå på biografen Grand och se filmen "Bröderna Mozart". Arne Forsén fortsätter några stationer till, och kommer snart fram till festen, där han stannar hela kvällen.

- Det blev rätt sent. Sen när jag åkte hem tog jag en taxi. Då passerade vi på Sveavägen, precis utanför bion vid Tunnelgatan. Då lade jag märke till att det hade hänt nåt där, det var polisavspärrningar och grejer. Men då hade jag ingen aning om vad, säger han. 

Arne Forsén kom så småningom fram till sin lägenhet vid Mariatorget på Södermalm. 

- Precis när taxin stannade så bröts radiosändningarna. Dom sa att landets statsminister blivit mördad. 

- Både jag och chauffören blev helt chockade. Det kändes helt overkligt. För mig blev det så klart en extra upplevelse, eftersom jag hade sett dem, bara några timmar innan, säger han. 

De kommande dygnen var Sverige i chock. Den stora polisutredningen drog igång. Och så småningom hörde även Arne Forsén av sig till polisen. 

- Jag läste i tidningen att de efterlyste alla vittnen. Jag fick besök av en polis. Han ville veta var jag hade stått i tunnelbanevagnen, och när makarna Palme klev på och av. 

Nu har 30 år gått sedan mordet. Arne Forsén vill inte själv lägga fram någon teori om vem som låg bakom mordet. Men han har funderat en hel del på det som hände den där kvällen. 

- Nånting förändrades radikalt i Sverige i och med det här. Någon sorts oskulldsfullhet i samhället blev ställd upp och ner.  Det var fantastiskt med Sverige att en statsminister kunde åka i tunnelbanan som vilken medborgare som helst, säger han. 

Hur ofta tänker du på den där kvällen?

- Det är lite spännande och speciellt att ha varit med om det, självklart. Jag får en speciell, personlig relation till just den här kvällen och mordet.

Vad gjorde du när du fick veta att Palme blivit mördad? Skriv en kommentar och berätta!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista