Moa Brydsten, socialdemokratisk ordförande i för- och grundskolenämnden i Umeå. Foto: Lillemor Strömberg/Sveriges Radio.
Moa Brydsten, socialdemokratisk ordförande i för- och grundskolenämnden i Umeå. Foto: Lillemor Strömberg/Sveriges Radio.

Lärarbrist och större elevkullar möblerar om i Umeås skolor

4:42 min

Förskola blir grundskola på Ålidhem, och elever från byarna får åka in till Sävar tidigare. Det är några av förslagen skolpolitikerna ska besluta om.

I byarna Bodbyn, Bullmark och Botsmark mullrar missnöjet över förslaget att elever måste åka in till skolan i Sävar redan från fjärde klass, istället för först i sjuan som i dag.

Men det blir förändringar även inne i stan, på Ålidhemsområdet. Förskolelokaler intill skolan görs om till grundskolelokaler, och lokalstrukturen ska göras om för att bli mer långsiktig. Det har bland annat tagits beslut att bygga förskola och äldreboende ihop.

– Vi har haft tillfälliga lokaler och paviljonger som man försöker avyttra, säger Moa Brydsten, socialdemokratisk ordförande i för- och grundskolenämnden.

Lokalutredningar har gjorts i flera omgångar inom skolan genom åren, och med en befolkning som politikerna hoppas ska växa rejält är det inte slut med översyner ännu.

– Det finns också andra områden som vi behöver kika över för det är ju så att vi har en jättejättestor utmaning. Vi har under flera år ökat väldigt mycket barn i förskolan, och nu ökar det väldigt väldigt mycket barn i grundskolan.

– Vi får 600 fler barn i grundskolan årligen framöver. Det är ungefär lika stor ökning som Sävar skola varje år, säger Moa Brydsten, för- och grundskolenämndens ordförande.

På torsdag 25/2 har nämnden möte och ska ta beslut om skolans organisation.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista