Foto: Anna Vrede
Foto: Anna Vrede

Så gör du enkel finsk morotslåda

Dietisten: det blir så gott!
2:15 min

Anna Vrede tipsar om en traditionell lättlagad finsk maträtt.

Idag firas sverigefinländarnas dag, och med det valde dietisten och matbloggaren Anna Vrede att laga en enkel morotslåda med hälsosam tvist.

- Det jag har gjort är att jag har använt råris och kokat en gröt på, använt havregrädde för bra fibrer och tillsatt linser, säger hon.

Så gör du Annas goda morotslåda

Morotslåda med vegotwist 4 port

Du behöver:

4 dl korngrynsgröt eller rårisgröt

6-7 morötter

1/2 dl ströbröd + ½ dl vid gratinering

1 dl havregrädde (går bra med matlagningsgrädde)

1 tsk salt

½ tsk vitpeppar

1/2 tsk riven muskot

2 st ägg

1 pkt linser färdigkokta

rapsolja

Gör så här:

Skala och dela morötterna i små bitar och koka mjuka. Häll av vattnet och mixa till en puré.

Blanda ströbröd, havregrädde, salt, muskot och ägg. Låt svälla i 10 min.

Blanda gröt, morotspuré och ströbrödsblandning ordentligt i en bunke.

Häll i smord ugnsform och strö över ströbröd och klicka ut några klickar smör.

Grädda i 200 grader i ca 45 min

Tillbehör: stekt fläsk eller bacon samt vitlöksfräst kål.

Vitlöksfräst kål, ca 4 port

Ca 5 dl strimlad kål t ex grönkål, svartkål eller savoykål.

½ strimlad purjolök

Rapsolja

1 pressad vitlök

Flingsalt

½ pressad apelsin

1. Fräs kålen och purjolök mjuk i olja.

2. Pressa i vitlöken och stek ytterligare någon minut.

3. Pressa över apelsin innan servering.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".