Nepalesiska sherpas
1 av 2
Nepalesiska sherpas Foto: Tashi Sherpa
Kjell Sundvall, chef på länsstyrelsens fältenhet i Jokkmokk.
2 av 2
Kjell Sundvall, chef på länsstyrelsens fältenhet i Jokkmokk. Foto: Ulf Larsson/Sveriges Radio.

Sherpas ska göra Kebnekaise säkrare

Kjell Sundvall, Länsstyrelsen: Vanligt för den typen av jobb
1:38 min

Sannolikt blir det nepalesiska sherpas som ska se till att det bli enklare och framförallt säkrare att bestiga Kebnekaise i framtiden.

Det är vandringsleden upp, den så kallade västra leden, som nu ska rustas upp. Det är den som gör det möjligt att gå upp till toppen utan att använda klätterutrustning.

– Det är några passager där det är brant stigning och det ligger ett moras av stenar. Vi ska flytta om stenarna och använda dem som underlag att gå på, säger Kjell Sundvall, chef för länsstyrelsens fältenhet.

Metoden bygger på att de stenar som idag utgör hinder och risker för vandrarna ska läggas om och i stället bli ett fint och jämt underlag, eller till och med trappsteg på vägen upp mot toppen.

– Man använder det material som finns. Metoden har använts i Norge och där har man använt nepalesiska sherpas för de här jobbet, säger Kjell Sundvall.

Så det kan bli sherpas som ska göra jobbet?

– Ja det kan bli nepalesiska sherpas. Det sker genom en upphandling men det är inte så många företag som kan den här typen av jobb. De som gör den här typen av jobb brukar anlita sherpas, säger Kjell Sundvall.

Pengar för projektet finns och nu ska en upphandling av jobbet göras och när det är klart så hoppas Kjell Sundvall att det ska resultera i att det blir enklare och säkrare att ta sig upp till toppen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".