Stina Stoor. Foto: Anette Olofsson, Sveriges Radio.
Stina Stoor. Foto: Anette Olofsson, SR.

Stina Stoor vann debutantpris

3:44 min

Författaren Stina Stoor från Balåliden fortsätter vinna pris. Igår fick hon Borås Tidnings debutantpris  för hennes novellsamling, Bli som folk.

Prissumman är 100 000 kronor.

Tidigare i år fick hon Katapultpriset på 40 000 kronor för bästa svenska skönlitterära debut 2015 av styrelsen för skönlitterära sektionen i Sveriges Författarförbund.

"För egensinniga och nyskapande noveller med doft av Västerbotten och wunderbaum" får hon nu även Borås Tidnings debutantpris vars prissumma på 100 000 kronor är den största i Sverige för en skönlitterär debut.

I "Bli som folk" har Stina Stoor i nio noveller skildrat en rad karaktärer i Västerbotten där hon själv är född och uppvuxen.

–Jag har konfliktfyllda känslor inför Västerbottens inland och inför hela min uppväxt. Ett tag var det ren skam, sa Stina Stoor till TT i en intervju i somras.

Har vunnit allt

Att vinna är inget nytt - det lyckades Stina Stoor med redan vid första försöket i Umeås novelltävling, 2012. Men det dröjde innan hon gav efter för författardrömmen och slutförde "Bli som folk". -Som man har tjatat, att jag ska skärpa mig och bli som folk. Man ska inte ha för många idéer som jag hade. Mina föräldrar ville att jag skulle ha det bra, och det innebar en stadig lön från ett riktigt jobb, förklarade hon för TT.

Övriga nominerade till Borås Tidnings debutantpris var Theodor Hildeman Togner ("Ut), Gabriel Itkes-Sznap ("Tolvfingertal"), Linna Johansson ("Lollo") och Anna Westphalen ("Perfekt packad skit").

Cecilia Burman/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista