Bilden visar två barn, bakifrån som räcker upp handen i ett klassrum. Foto: Jessica Gow/TT.
Foto: Jessica Gow/TT.
Lycksele

Förslag: Lägg ned alla byaskolor i Lycksele

Kommunen kan inte skaffa behöriga lärare, därför läggs fyra byaskolor ned.

Det är Barn- och utbildningsnämnden som föreslår att kommunfullmäktige tar beslut om nedläggning av fyra skolor i Lycksele i vår. De aktuella skolorna är Knaften, Kristineberg, Rusksele och Umgransele skola. 

Huvudorsaken är lärarbrist.

– Visst blir det även en ekonomisk besparing men skolsjutsarna kommer att äta upp mycket av det, säger grundskolechefen Samuel Lundström.

– Vi vill hitta en långsiktig lösning på skolorganisationen och alternativet skulle få negativa följder om det inte finns lärare, säger nämndens ordförande Lars Ohlsson, Socialdemokraterna.

Men beslutet är inte enigt, Kristdemokraterna, Centern och Moderaterna reserverar sig mot förslaget och vill ha en konsekvensutreding om betydelsen för kommunen i stort. Christina Holmgren, Liberalerna säger att hon stöder nedläggningen men att det är ett personligt beslut och inte partiets.

Det är nu upp till kommunfullmäktige i Lycksele att ta det slutgiltiga beslutet den 25 april.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista