Med hjälp av träningsappen ska fotbollstjejer undvika knäskador.
Med hjälp av träningsappen ska fotbollstjejer undvika knäskador. Foto: Foto: Erik Iversen/SR
P4 Granskar

Fotbollstränare dissar hjälpmedel mot skador

1:13 min

Knäskador fortsätter toppa skadestatistiken hos fotbollstjejer trots finansierad forskning. Nu riktas blickarna mot tränare och föreningar. 

Svenska fotbollförbundets lösning på fotbollstjejers knäskador stavas Knäkontroll. Appen lanserades i samarbete med Folksam 2011 och är ett hjälpmedel som visar hur man ska träna sina knän för att undvika skador. Men trots miljonsatsningen är statistiken för knäskadorna oförändrad.

Jens Björnehall har under sina sex år som tränare hunnit träna flera lag, senast var det Umedalens IFs damlag. Han menar att problemet med knäskadorna är mycket större och mer komplext än att en träningsapp i mobilen skulle kunna lösa det.

– Tittar man på damfotbollen generellt sätt idag är det alldeles på tok för unga tjejer som kommer upp i seniornivå och möter äldre, mer rejälare, hårdare tjejer. Speciellt i puberteten när tjejerna utvecklas olika och där ser man att storleksskillnad och muskelmassan på tjejerna är väldigt olika och då tror jag att det är en stor anledning till att tjejer drabbas.

Forskaren Martin Hägglund, docent i fysioterapi på Linköpings universitet, har studerat just Knäkontroll. Studien visar att risken för skador generellt minskar med 64 procent om man använder Knäkontroll och hela 88 procent om träningsprogrammet följs noggrant. Om den däremot används sporadiskt ger den ingen effekt och i vissa fall kan det till och med leda till ökad skaderisk.
Martin Hägglund menar att ansvaret ligger hos tränarna och att de ska se till att spelarna följer den skadeförebyggande träningen.

– Det är svårt att tro, att förvänta sig att spelarna själva ska ta tag i det här och tänka "nu ska jag ta med Knäkontroll och köra hemma på flickrummet tre dagar i veckan". Det här måste ske i samband med lagträningen och då är tränaren i allra högsta grad den som är nyckelperson för att få det här att fungera ute bland föreningarna.

Knäkontroll

Vad är Knäkontroll?

En mobilapp med olika träningsprogram som ska hjälpa fotbollstjejer att stärka sina knän och därmed undvika allvarliga knäskador

Vem har forskat på träningsappen?

Svenska Fotbollförbundet har tillsammans med försäkringsbolaget Folksam (som har hand om alla fotbollsrelaterade skador) finansierat forskningen av träningsmetoderna som finns i appen Knäkontroll. Appen kom 2011.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista