Tingsrätten i Umeå. Foto: Peter Öberg/SR
Tingsrätten i Umeå. Foto: Peter Öberg/SR
Umeå

För länge sedan det hände - inget skadestånd för vanvård

1:17 min

Umeå kommun behöver inte betala något skadestånd till kvinnan som stämt kommunen för att den inte ingrep när hon vanvårdades som barn.

Umeå tingsrätt konstaterar att det har gått för lång tid sedan kvinnan vanvårdades och preskriptionstiden är tio år.

I sitt barndomshem utsattes den idag 49-åriga kvinnan var misskötsel, misshandel och sexuella övergrepp. Tingsrätten riktar kritik mot Umeå kommun som inte utredde barnens förhållanden på det sätt som barnavårdslagen förutsatte. Tingsrätten slår också fast sambandet mellan kvinnans mående som vuxen och den traumatiska barndomen. Men eftersom det gått mer än 10 år sedan kommunen hade kunnat ingripa blir det inget skadestånd till kvinnan, som förlorar målet och dessutom ska betala kommunens rättegångskostnader. Kvinnan har via sin advokat hävdat att brott mot Europakonventionen inte har något preskriptionstid.

– Men vi har funnit att det inte stämmer. Det finns rättsfall från Europadomstolen att det går att ha en preskriptionslagstiftning som den svenska, och det finns inget skäl att frångå svensk lag i det här fallet, säger Agneta Ögren är lagman och tingsrättens ordförande i målet.

Parterna har tre veckor på sig att bestämma sig för om de vill överklaga domen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista