En domarklubba ligger på en lagbok. Foto: Jessica Gow/Scanpix.
Svensk lag gäller i Sverige, men det kan i vissa fall betyda att avtal enligt utländska lagar gäller. Foto: Jessica Gow/Scanpix.
Lag och rätt

Shariakontrakt kan gälla i Sverige

1:06 min

Kan ett kontrakt enligt Sharialagen gälla i Sverige? Ja, i vissa fall - så kan man tolka en dom i Hovrätten för Övre Norrland. Nu ska HD avgöra.

En kvinna som gifte sig i Iran ska enligt domen ha rätt att få ut den hemgift som avtalats enligt sharialagen, även om hon numera bor i Sverige. Men domen har överklagats och nu ska Högsta domstolen, HD, avgöra saken.

Det HD ska avgöra är om mahr kan vara giltigt i Sverige. Mahr är en sorts hemgift som enligt Koranen och Sharialagen ger kvinnan rätt till en summa pengar - en form av ekonomisk trygghet för kvinnan som är ska ingå i äktenskapskontrakt i Iran.

I det här fallet som ska upp i HD handlar det om en man och en kvinna som gifte sig i Iran, och då ingick mahr med en viss summa i kontraktet. När de skilde sig 2008 bodde de i Sverige, och kvinnan ville då ha ut sina pengar, men mannen sa nej. Kvinnan stämde honom i Umeå tingsrätt. Men tingsrätten sa nej - mahr enligt sharialagen gäller inte i Sverige.

Men hovrätten dömde annorlunda. Rätten såg det inte som iransk eller svensk lag, utan som ett avtal som paret kom överens om när de gifte sig. Avtal från andra länder kan gälla även i Sverige.

Nu har frågan gått vidare till Högsta domstolen, som alltså har beviljat prövningstillstånd. Vad Högsta domstolen kommer fram till kommer att ha principiell betydelse för alla de par i Sverige som gift sig i muslimska länder där mahr tillämpas.

Se jurister diskutera fallet i Veckans Juridik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista