För Emelie Persson slutade fotbollskarriären redan som 17-åring.
För Emelie Persson slutade fotbollskarriären redan som 17-åring. Foto: Foto: Erik Iversen/SR
P4 Granskar

Knäskadan tvingade Emelie från fotbollen

2:30 min

Emelie Persson slet av sitt korsband och var som många andra tjejer tvungen att lämna sporten trots stor satsning från fotbollförbundet.

Fotbollskarriären fick ett abrupt slut för Emelie Persson som slet av sitt korsband under en match. Även om skadan läkt valde hon att inte komma tillbaka och är fortfarande väldigt försiktigt med sitt knä.

– Jag ansåg att det var för stor risk att det skulle hända igen om jag fortsatte så därför valde jag att sluta.

När P4 Västerbotten granskar Svenska fotbollförbundets arbete med att sänka antalet knäskador, visar det sig antalet skador är på samma höga nivå som för åtta år sedan. Och sedan dess har hälften av alla anmälda skador i hela landet för fotbollstjejer 15 till 24 år fortsatt att vara knäskador. Det enligt statistik från Folksam som försäkrar alla svenska spelare.

Charlotte Häger är professor i fysioterapi vid Umeå universitet och säger att det är vanligt att fotbollstjejer som Emelie Persson slutar idrotta efter en knäskada, för efter en korsbandsskada kan knäet plötsligt vika sig.

– Man blir väldigt rädd. Man törs inte lita på sitt ben helt enkelt och slutar motionera eller slutar med sin idrott.

Men en korsbandsskada kan ge problem även långt senare.

– Man löper en väldigt stor risk för att få artros med åren. Cirka 90 procent av de som får en korsbandsskada har med åren en uttalad artros.

Charlotte Häger säger att svårigheterna att leva ett aktivt liv gör att det som började med en knäskada kan leda till andra hälsoproblem, exempelvis hjärt- och kärlsjukdomar. Men hon vill ändå inte skrämma tjejer från att spela fotboll.
– Det är väldigt bra att röra på sig och idrotta, så man kan inte säga från min horisont att man inte ska hålla på med idrott om man är en ung kvinna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista