Nya skyltar en del i upprustningen av Kungsleden.
1 av 2
Nya skyltar en del i upprustningen av Kungsleden. Foto: Cara Anna
Kjell Sundvall, chef på länsstyrelsens fältenhet i Jokkmokk.
2 av 2
Kjell Sundvall, chef på länsstyrelsens fältenhet i Jokkmokk. Foto: Ulf Larsson/Sveriges Radio.

Anrika Kungsleden ska bli säkrare

1:26 min

Den drygt 400 kilometer långa Kungsleden ska få en rejäl ansiktslyftning. Runt 20 miljoner ska satsas de kommande åren på den anrika vandringsleden.

– Sammanlagt kan det bli runt 1 000 nya skyltar som ska upp, berättar Kjell Sundvall, chef på länsstyrelsens fältenhet i Jokkmokk.

Men en hel del av pengarna ska satsas på säkerhet. Efter Kungsleden finns 260 broar av olika standard och nu ska en del av broarna rustas upp.

– Det framförallt hängbroar vi bygger nu – det är ganska kostnadsintensivt, men det blir en fyra, fem per år kommande år.

Även vindskydden efter leden ska rustas upp. Av de 30 vindskydden är drygt 20 vindskydd i behov av en översyn.

– Vi har rustat upp nio förra året, vi tar lika många i år och resten nästa år. Det ska vara sådan standard att de fungerar som skydd framförallt under vintersäsongen, säger Kjell Sundvall.

  • Fakta Kungsleden:

    Den drygt 400 kilometer långa Kungsleden sträcker sig genom ett varierat landskap i Lapplands fjällvärld. Leden växlar dramatiskt längs vägen mellan alpin terräng och mer låglänt i fjällbjörkskog. Sträckan mellan Abisko och Nikkaluokta är både den mest alpina och den mest vandrade leden i Sverige. På vintern är det många som upptäcker dessa fjäll både via toppturer och turskidåkning. Kebnekaises vita toppar utgör en extra lockelse här. Kungsleden går genom tre nationalparker; Abisko, Stora Sjöfallet och Pieljekaise.

    (Källa STF)Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista