En röntgenbild av ett knä med två skruvar i. Foto: Prof. Charlotte Häger, Umeå universitet.
Korsbandsskador har allvarlig och långtgående konsekvenser, visar forskning. Foto: Prof. Charlotte Häger, Umeå universitet.
P4 Granskar

Förbundet: Kan inte detaljstyra tränarna

1:20 min

Svenska fotbollförbundet tror på mer utbildning och hoppas att tränarna tar åt sig, men tror inte på att tvinga någon till träning som är skadeförebyggande.

När P4 Västerbotten granskat Svenska fotbollförbundets arbete med att sänka antalet knäskador, har det visat sig att antalet skador legat stabilt de senaste åtta åren. Hälften av alla anmälda skador i hela landet för fotbollstjejer 15 till 24 år har fortsatt att vara knäskador. Det enligt statistik från Folksam som försäkrar alla svenska spelare.

Svenska fotbollförbundet har från förra året nya tränarutbildningar. Där ingår skadeförebyggande träning. 

− Vi ska fortsätta utbilda våra tränare och ledare skadeförebyggande. Handlar om att utbilda så mycket folk som möjligt att få förståelse för hur man förebygger knäskadorna, säger Per Widén är chef för utbildningsavdelningen vid Svenska fotbollförbundet.

Men något detaljstyre kan man inte förvänta sig av Svenska fotbollförbundet. Från deras sida handlar det om att informera och hoppas att tränarna tar till sig av kunskapen som finns.

− Jättebra att media uppmärksammar det här för att nå ut till ännu fler tränare. Vi fortsätter naturligtvis att utbilda så gott vi kan och hoppas att tränarna tar till sig av det, säger Per Widén.

Det finns också en eventuell ljusning kommandes. Per Widén har pratat med Folksam under dagen om ett forskningsprojekt som försäkringsbolaget har. Enligt Per Widén talas det om ett trendskifte. Fler tjejer som spelar fotboll kan göra att skadornas procentuella del minskar. Resultatet av forskningen presenteras i höst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista